بررسی پریز محافظتی
بهصورت کلی و با توجه به گزارشها و آمار سانحههای برقی، بیشتر وسایل و لوازم برقی، نیازمند پریزهای محافظتی در جهت حفظ ایمنی در برابر انواع خطرات برقگرفتگی هستند. پریز محافظتی یا پریز ارتدار بهطور کل با استفاده از ترمینال دوپیچ، باعث زیاد شدن ایمنی نیز شده است. پریز محافظتی در اصل یک ابزار یا وسیله برای قطع و وصل کردن مدار است و باگذشت زمان در بیشتر منازل و ساختمانها بهجای استفاده از پریزهای ساده یا معمولی از پریزهای محافظتی استفاده میشود.
پریزهای محافظتی بهعبارتیدیگر پریزیهایی هستند که بجز فضایی برای متصل کردن سیم نول و فاز، امکان وصل نمودن سیم ارت را نیز فراهم خواهند کرد؛ این مورد در پریز محافظتی نیز بسیار مفید و کاربردی است. پریزهای محافظتی همچنین در انواع و اقسام ابعاد و طرحها ساخته و طراحی میشوند. پریزهای محافظتی امروزه بیشتر با توجه به مکان مورد استفاده و نحوهی نصب و عملکرد تهیه میشوند؛ برای نمونه نوع پریزهای محافظتی که در محیطهای خنک و مرطوب استفاده شده، باید از نوع پریز محافظتی درپوش دار و یا ضد آب باشند. بعضی از پریزهای محافظتی بیشتر بر اساس نوع دکوراسیون و طراحی خانه مورد استفاده قرار میگیرند. در میان انواع گوناگون پریزها، پریزهای محافظتی یا پریزهای ارتدار از اهمیت بسیاری برخوردار هستند.
در بیشتر پریزهای محافظتی از مواد نسوز استفاده شده و این مواد نسوز در اصل باعث افزایش امنیت پریز نیز میشود؛ اتصالات درونی پریزهای محافظتی در بیشتر مواقع به صورتی طراحی میشود که خطرات یا آسیبهای برقگرفتگی، جرقهها و یا انفجار را به حداقل ممکن برساند.
⬇️ ⬇️ ⬇️ ⬇️ ⬇️
مشاهده شیکترین طرحهای کلید و پریز ویرا
⬆️ ⬆️ ⬆️ ⬆️ ⬆️
کاربرد پریز محافظتی
از پریز محافظتی یا ارتدار بهصورت کلی میتوان در انواع مختلف سیمکشیهای منازل استفاده کرد. در بیشتر مواقع و در هنگامیکه افراد از پریزهای محافظتی برای وسایل و ابزارآلات برقی یا الکتریکی استفاده نمیکنند، ممکن است که در آینده بسیاری از مشکلات و آسیبها ازلحاظ برقی برای وسایل به وجود آیند؛ به همین علت امروزه در بیشتر وسایل برقی و الکتریکی و سیستمهای سیمکشی منازل در همان گام نخست فرایند طراحی سیمکشیهای ارتدار در نظر گرفته میشود. این عمل در اصل منجر به کاهش بسیاری از مشکلات مانند جریان اضافهبار، جریان افت بار، اتصالات برقی و … شده و همچنین از بروز حادثهها جلوگیری خواهد کرد.
یکی از ویژگیها و کاربردهای پریز محافظتی، در اصل تنظیم کردن و یا راهاندازی آسان و بدون دردسر آن است. این مورد از پریز محافظتی در کل در هنگامیکه افراد قصد تعویض این نوع پریزها را داشته، بسیار مفید و کاربردی است. بیشتر پریزهای محافظتی امروزه به صورتی ساخته و طراحی میشوند که افرادی که دارای علم، دانش و تخصص کمتری درباره نصب پریز محافظتی هستند، بتوانند این نوع پریزها را نصب نمایند؛ پریزهای محافظتی بیشتر در مکانهایی مثل حیاط، آشپزخانه، حمام، راهپله و … کاربرد دارند.
نحوه نصب پریز محافظتی
نصب پریز محافظتی یکی از اساسیترین و کلیترین فعالیتهای افراد برقکار در یک ساختمان است؛ نصب پریزهای محافظتی در اصل کار بسیار راحتی بوده و افراد نیز میتوانند با رعایت نکات ایمنی این نوع پریزها را بهسادگی نصب نمایند. در قسمت زیر به طریقهی نحوه نصب پریز محافظتی نیز اشاره شده است:
1- قطع نمودن برق: در ابتدا باید کنتور یا فیوز برق را قطع کرده و بعد از قطع بودن برق نیز مطمئن بشوید. فیوزها بهطرف پایین، (خاموش) بوده و هنگامیکه بهطرف بالا باشند، (روشن) هستند؛ قطع نمودن فیوز برق بیشتر به این علت بوده که افراد در موقع کار دچار برق گرفتگی نشوند.
2- جدا نمودن پریز برق: در این مرحله با استفاده از یک فازمتر، پریز محافظتی باز شده و سپس باید پیچی که درون پریز قرارگرفته، باز گردد؛ به قاب پریز محافظتی اندکی فشار وارد کرده و با استفاده از فازمتر قاب پریز جدا خواهد شد.
3- جدا نمودن سیم برق از پریز محافظتی: در این گام باید با استفاده از پیچگوشتی، سیمهای برقی که به پریز متصلاند را باز کرده و سیم برق از آن جدا شود. اگر سیمهای برق کهنه یا ازکار افتاده بودند، بهتر است که تعویض شوند. بعد از تعویض کردن سیم برق آن را به پریز محافظتی وصل کرده و بعد با استفاده از پیچگوشتی سیم برق محکم بسته خواهد شد.
4- بستن پریز محافظتی: در این مرحله نیز پریز محافظتی بهصورت کامل بسته شده و پیچهای مورد نیاز آن محکم بسته خواهند شد.
نکات مورد توجه در هنگام نصب پریز محافظتی
در قسمت زیر به مهمترین نکات نصب پریز محافظتی نیز اشاره خواهد شد:
💠 ارتفاع پریز محافظتی در موقع نصب و راهاندازی باید در نظر گرفته شود.
💠 فاصله نصب پریز محافظتی از کف منزل در حدود 110 تا 120 سانتیمتر است.
💠 فاصله جعبه فیوز از کف ساختمان در حدود 150 الی 170 سانتیمتر است.
💠 فاصله کلیهی کلید و پریزها از چهارچوب در حدود 15 الی 25 سانتیمتر است.
💠 قدرت و توان خط برق نیز در پریز محافظتی باید درنظر گرفته شود.
خرید پریز محافظتی
در اکثر مواقع و در هنگام خرید پریزهای محافظتی، افراد باید به این نکته توجه کنند که پریزهای محافظتی مدنظر آنها حتماً از اصالت کالا و سلامت فیزیکی برخوردار باشند تا در موقع استفاده از محصول به مشکلی برخورد نکنند. قیمت انواع مختلف پریز محافظتی، بر اساس مدل و نوع آن متفاوت است. برای نمونه، پریز محافظتی از نوع برند خارجی از دیگر نوعهای ایرانی پریز گرانتر است.
✍️ سخن نهایی
قبل از خرید پریز محافظتی، افراد باید به موارد بسیاری توجه کنند که در ادامه به بعضی از این موارد اشاره میشود:
1- برند و شرکت تولیدکننده پریز محافظتی
2- رنگ و طرح اولیه پریزهای محافظتی
3- نوع مواد بهکاررفته در آن
4- جنس مرغوب پریز محافظتی
5- استانداردهای پریز محافظتی
6- مدتزمان گارانتی یا ضمانت پریز محافظتی و …
نظرات و سؤالات خود را در رابطه با این مقاله برای ویرا لایتینگ کامنت کنید.
نوشته شده در تاریخ ۴ دی ۱۴۰۰