بدون دسته

سیم نول چیست ؟

سیم نول چیست

فروشگاه اینترنتی ویرالایتینگ ارائه دهنده انواع کلید و پریز ویرا می‌باشد. در این مطلب از مجله ویرالایتینگ به موضوع سیم نول چیست می‌پردازیم. شاید برای شما هم سوال باشد که سیم نول چیست و چه کاربردهایی دارد؟ چرا باید از سیم نول استفاده نماییم؟ منشاء سیم نول چیست؟ و کلی سوال دیگر که ممکن است ذهن شما را به خود درگیر نماید ما در این مطلب می‌خواهیم که به این سوالات شما پاسخ دهیم پس برای دریافت اطلاعات بیشتر ما را تا پایان همراهی نمایید. سیم نول یکی از مهم‌ترین سیم‌ها در سیم‌های برق رسانی شهری می‌باشد و مردم می‌توانند که آن را لمس کنند بدون این که خطری برای آن‌ها داشته باشد.

می‌توانیم اشاره کنیم که سیم نول جایی است که الکترون‌ها در آن وجود ندارند بخاطر داشته باشید که حرکت الکترون‌ها زمانی است که الکترون‌ها از پتانسیل بالاتر به سمت پتانسیل پایین‌تر حرکت می‌کنند. زمانی جریان الکتریکی برگشت پیدا می‌کند که الکترون‌ها مسیری برای حرکت داشته باشند و این مسیر معمولا با ایجاد اختلاف پتانسیل ایجاد می‌شود در نهایت زمانی که شما فاز داشته باشید و بخواهید که لامپی را روشن نمایید باید سر دیگر لامپ را به ولتاژ پایین‌تر و یا ولتاژ مبدا که همه ولتاژها به نسبت به آن سنجیده می‌شوند وصل نمایید که در نتیجه همان مسیر برگشت نول حاصل می‌شود.

سیم نول چیست

سیم نول چیست ؟

باید بدانید که سیم نول همان سیم فاز است اما از اختلاف پتانسیل پایین‌تری برخوردار می‌باشد. به عبارتی باید اشاره کنیم که سیم‌های نول سیمی است که برای ایجاد کردن یک مدار و یا یک مسیر بسته به کار برده می‌شود و در واقع جریان خروجی از وسیله برقی را به مولد برمی‌گرداند اما زمانی که مسیر برگشت به منبع وجود نداشته باشد جریان الکتریکی برقرار نمی‌شود.

🟥🟥🟥🟥🟥

مشاهده لیست قیمت سیم و کابل خراسان افشار نژاد


برای مثال اگر شما بخواهید که لامپ را در بین قطب‌های باتری قرار دهید به عبارتی یک وسیله در مدار بسته قرار بگیرد. گفتنی است که در نیروگاه سه سیم برق دار جریان برق را به مصرف کننده انتقال می‌دهد این سه سیم بسیار شبیه به هم می‌باشند اما ولتاژهای آن‌ها بسیار متفاوت می‌باشند. یعنی 120 درجه با هم اختلاف فاز دارند. اساسا این سه سیم با هم اختلاف پتانسیل دارند به صورتی اگر که دو تای آن‌ها را به دو سر یک وسیله وصل نمایید موجب روشن شدن آن وسیله می‌شود.

موتور سه فاز هم به این روش عمل می‌نماید. در حقیقت بخش روتور سمت ژنراتور متشکل شده از سه سیم می‌باشد اغلب این سیم پیچ‌ها با زاویه‌ای 120 درجه نسبت به هم قرار می‌گیرند. زمانی که برق تولید می‌شود هر کدام از سیم پیچ‌ها برق مخصوص خود را تولید می‌نمایند. اما ممکن است که از خود بپرسید که کاربرد سیم‌های نول کجاست ؟ اگر که وسیله برقی را به یک سیم فاز متصل کنیم برای این که مدار کامل شود و وسیله روشن شود به یک سیم دیگر احتیاج داریم که برق را از وسیله به مولد برگرداند که به این سیم، سیم نول می‌گویند. وظیفه سیم‌های نول این است که جریان خروجی از وسیله را به مولد برمی‌گرداند.

موارد استفاده از سیم نول

سیم نول را به جاهای مرطوب وارد می‌نمایند تا به زمین متصل شود که اغلب به این جای مرطوب چاه نول می‌گویند انجام این کار باعث می‌شود که از زمین مرطوب به عنوان یک قسمت از مدار استفاده شود. اگر بخواهیم که مثالی را بیان کنیم شما برای روشن کردن یک لامپ به وسیله باتری ماشین فقط کافی است که یک قطب باتری را به لامپ و سر دیگر آن را به بدنه ماشین متصل نمایید چرا که بدنه ماشین نقش نول را بازی می‌نماید. نکته‌ای که باید آن را فراموش نکنید این است که زمانی که وسیله برقی روشن است سیم نول دارای برق می‌باشد و بسیار خطرناک می‌باشد اما هنگامی که وسیله خاموش است نول هم بدون برق است.

دقت کنید که سیم‌های نول حتما باید در خانه‌ها وجود داشته باشد چرا که همه وسایل برقی با برق تک فاز کار می‌کنند. زمانی که یک پنج سیستم به یک کوچه وارد می‌شود سه عدد آن‌ها فاز می‌باشد و چهارمی نول خانگی است و پنجمی نول شهرداری می‌باشد که از آن در جهت روشن کردن لامپ معابر استفاده می‌شود. گفتنی است که سیم نول پس از خروج از خانه اول به ترانسفورماتور متصل می‌شود و در نهایت آن را به چاه نول هدایت می‌نمایند. وسایل صنعتی همچون موتورهای سه فاز به سیم نول احتیاجی ندارند چرا که خود فازها با هم اختلاف پتانسیل دارند.

موارد استفاده از سیم نول

رنگ سیم نول

در حقیقت اگر که مداری درای سیم نول باشد معمولا از رنگ آبی برای آن استفاده می‌شود البته رنگ آبی روشن می‌باشد. رنگ آبی روشن را نباید برای هیچ هادی دیگری مورد استفاده قرار داد. هادی سیستم‌های حفاظتی زمین معمولا رنگ‌هایی همچون سبز و یا زرد را دارند. هادی PEN هادی می‌باشد که معمولا از دو قسمت PE زمین حفاظتی و N نول تشکیل شده است. هادی‌های پی ای ان را معمولا در  مسافت بین پست‌ها تا خانه‌های مسکونی مورد استفاده قرار می‌دهند که معمولا هادی‌های PE و N در آن جا جدا از هم می‌باشند.

در انگلستان این سیستم‌ها را با نام PME می‌شناسند. چرا که علت آن اتصال مکرر هادی نول به زمین می‌باشد و خطر قطعی نوترال را کم می‌نماید. و اما در استرالیا این سیستم را به نام MEN می‌شناسند. در نتیجه هادی‌های PEN عایق دار باید با رنگ‌های سبز و زرد که در امتداد آن‌ها یک علامت آبی در دو انتها وجود دارد، مشخص می‌شود. یا باید طول آن‌ها را با آبی روشن مشخص نمود و در دو انتها از مارک‌های زرد و سبز استفاده نمود.

🟥🟥🟥🟥🟥

مشاهده لیست قیمت سیم و کابل البرز الکتریک


وظیفه سیم نول چیست

کاربرد سیم نول چیست

سیستم الکتریکی برق شهر از یک اختلاف پتانسیل برخوردار است که موجب می‌شود جریان برق الکتریکی بین درون سیم‌ها بر قرار شود. لازم به ذکر است که بدانید انرژی الکتریکی که در نیروگاه‌های برق شهری تولید می‌شود به واسطه سه سیم به مناطق مسکونی انتقال داده می‌شود. هر کدام از این سه سیم فاز نام دارد و اختلاف پتانسیل بین هر کدام از این سیم‌ها بسیار بالا می‌باشد. برای مثال اختلاف پتانسیل بین هر سیم در سیستم برق رسانی خارج از شهر برابر ۲۰۰۰ ولت می‌باشد. و در ادامه این سیم‌ها به درون پست‌های برق محلی آمده و در آن جا به وسیله یک مبدل  که به نام ترانسفورماتور به چهار سیم تقسیم می‌شود.

که سه سیم آن فاز است و یک سیم آن نول می‌باشد که هر کدام از فازها نسبت به هم دارای اختلاف پتانسیل ۳۸۰ ولت و هر فاز نسبت به سیم‌های نول دارای اختلاف پتانسیل ۲۲۰ ولت می‌باشد. سیم‌های نول را به این جهت مورد استفاده قرار می‌دهند که از سیستم برق رسانی محافظت کرده و موجب افزایش ایمنی پست‌های برق می‌شود.

نحوه کار سیم نول

سیم‌های نول به زمین متصل می‌شود که باعث یکسان شدن پتانسل زمین و سیم‌های نول می‌شود. حال این سیم توسط خطوط برق رسانی به منازل مسکونی می‌آید و کاربران توسط یک سیم فاز و یک سیم نول سیستم‌های الکتریکی خود را تغذیه می‌نمایند. علت این که همچنان در سیستم برق رسانی، سه سیم فاز وجود دارد، برق رسانی به سیستم‌های سه فاز مانند موتور آسانسورها است.

در صورتی که یک فرد، قسمتی از بدنش با سیم فاز برخورد کند، بین نقطه‌ای که سیم با آن برخورد کرده و زمین اختلاف پتانسیل تقریبی ۲۲۰ ایجاد می‌شود و علت آن یکسان شدن اختلاف پتانسیل سیم‌های نول و زمین در پست برق می‌باشد و در این حالت فرد دچار برق گرفتگی می‌شود. اما در صورتی که به جای سیم فاز، سیم‌های نول با بدن برخورد نماید، اختلاف پتانسیل صفر ولت بین بدن و زمین برقرار می‌شود و در نتیجه جریانی از بدن عبور نکرده و فرد دچار برق گرفتگی نمی‌شود.

علت استفاده از سیم نول چیست

زمانی که یک فرد با سیم فاز تماس پیدا کند بین نقطه تماس فرد با سیم و زمین اختلاف پتانسیل به میزان 220 ولت ایجاد می‌شود به این دلیل که  اختلاف پتانسیل سیم‌های نول و زمین در پست برق یکسان می‌شود. و در این صورت است که فرد دچار برق گرفتگی می‌شود. اما زمانی که به جای سیم فاز، سیم نول با فرد برخورد داشته باشد اختلاف پتانسیل صفر ولت بین بدن و زمین برقرار می‌شود و در نتیجه جریانی از بدن عبور نکرده و فرد دچار برق گرفتگی نمی‌شود. سیم‌های نول را تقریبا زمین می‌گویند به این علت مصالح به کار رفته در ساخت ساختمان موجب می‌شود سیم نول دقیقا هم پتانسیل عمق زمین نشود و برای این که هم پتانسیل شوند. کافی است چاهی را در زمین و به عمق چند متر حفر نمود که در این نقطه تقریبا اختلاف پتانسیل نول و زمین یکی می‌شود.

چگونه نول را از زمین بگیریم

منشا سیم نول کجاست

سیم‌های نول را معمولا از مراکز ستاره پست و یا ترانس توزیع برق روی تیرهای برق می‌آورند. و اساس بوجود آمدن سیم نول اختلاف پتانسیل کمتر می‌باشد. در مراکز پست این سیم‌ها را به علت دلایل حفاظتی به زمین متصل می‌نمایند تا در جهت حفاظت بهتر بتوانند که مدار را قطع نمایند و مادامی که دست فرد با فاز برخورد کرده است از طریق بدن که هادی الکتریسته می‌باشد بین سیم فاز و سیم‌های نول که به زمین وصل شده است. و به علت برقراری ارتباط و گذشتن جریان از بدن دچار برق گرفتگی می‌شوند. اما اگر با سیم‌های نول تماس داشته باشید مانند این است که سیم مرکز داخل ستاره پست را گرفته باشید و جریان برق به شما برخورد نکرده چرا که جریان از آن عبور نمی‌کند و شما را دچار برق گرفتگی نمی‌نمایید.

چگونه نول را از زمین بگیریم

در حقیقت برای این که مدار یک وسیله برقی کامل شود علاوه بر سیم فاز از سیم نول هم استفاده می‌کنند و موجب برگرداندن برق از وسیله به مولد می‌شود. به عبارت ساده‌تر سیم‌های نول جریان خروجی از وسیله را به مولد برمی‌گرداند. به صورتی که سیم نول را به چاه مرطوبی وارد می‌نمایند تا به زمین وصل شود که معمولا این چاه را چاه نول می‌گویند. این کار باعث می‌شود از زمین مرطوب به عنوان قسمتی از مدار استفاده شود. یعنی زمین نیز به عنوان قسمتی از مدار بین مصرف کننده و مولد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نول برگشتی چیست ؟

نول برگشتی و یا فاز برگشتی یکی از انواع خرابی‌هایی می‌باشند که معمولا در مدارهای الکتریکی اتفاق می‌افتد. به صورتی که اکثر تعمیر کاران با این مشکل موجه شده‌اند. برای مثال باید بگوییم که هر دو خروجی یک پریز برق به طور همزمان فاز باشند یعنی فاز متر در اتصال به هر دو خروجی پریز روشن می‌شود. یک مدار الکتریکی برای روشن شدن باید حداقل یک مسیر بسته را دارا باشد.

تاریخ بروزرسانی 1401/07/26

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *