در این مطلب از ویرالایتینگ به موضوع دلایل اتصالی برق منزل میپردازیم. یکی از ایرادات عمده برق خانگی که به اتصالی در برق معروف است زمانی میباشد که فیوز به صورت ناگهانی قطع شده و هنگامی که فیوز را دوباره بالا میزنند بازهم قطع میشود. امیدوارم این مطلب از مجله ویرالایتینگ برای شما مفید باشد.
اتصالی برق منزل و مدار الکتریکی چیست ؟
مدارهای الکتریکی برای کنترل میزان برق مصرفی طراحی شدهاند. زمانی که بیشتر از محدودیت مدار برق مصرف میکنید اتصال رخ میدهد. مدارها از سیم، فیوز و دستگاهها (مانند چراغها، لوازم و تمام دستگاههای که به پریز وصلاند) تشکیل میشوند. مصرف برق هر وسیله (در زمان روشن بودن) به بار کلی مدار افزوده میشود. افزایش مصرف برق و عبور از آستانه بار مجاز باعث پریدن فیوز و خاموش شدن مدار میشود.
اگر در مدار فیوز نباشد، بار الکتریکی بیش از حد سیمها را داغ کرده و عایق سیمها ذوب شده و به آتش سوزی منجر میشود. مدارهای مختلف بار الکتریکی متفاوت داشته و در نتیجه برخی مدارها بار بیشتری را تحمل میکنند. سیستمهای برقی خانه برای مصرف برق توسط لوازم کافی هستند اما هیچ چیز نمیتواند از وصل کردن لوازم اضافی به پریز پیشگیری کند. با این حال هر چقدر درباره آستانه مدار خانهتان بیشتر بدانید میتوانید از اتصال پیشگیری کنید.
نشانه های اتصالی مدار
اصلیترین نشانه اتصالی مدار پریدن فیوز و قطع برق است. نشانههای جزئی دیگر عبارت اند از:
- کم سو شدن چراغ، مخصوصا زمانی که لوازم برقی یا چراغهای دیگر را نیز روشن میکنید.
- قطع و وصل شدن برق
- بوی سوختگی از پریز و کلید
- سوختن کلید و پریز
- کم شدن نیروی دستگاههای برقی و الکتریکی
صدای وزوز، بوی سوختگی و گرم شدن دستگاهها میتواند نشان دهنده مشکلات مربوط به سیمها، مانند قطع اتصال یا کاهش بار باشد. اگر پس از اقدام برای پیشگیری از اتصال مدار این مشکلات ادامه یافتند با یک تکنسین تماس بگیرید.
1 . کم سو شدن چراغ
چراغها میزان نور همیشگی را ساطع نمیکنند و به اصطلاح کم سو شدهاند.
2 . قطع و وصل شدن برق
به طور غیر معمول و مکرر در یک روز دفعات زیادی برق قطع میشود.
3 . بوی سوختگی از پریز و کلید
اگر بوی سوختگی غیر عادی در منزل احساس کردید به دنبال منشا آن بگردید مطمئن بشید این بو از پریز و کلیدهای منزل است یا خیر
4 . کم شدن نیروی وسیله های برقی
دقت کنید اگر لوازم برقی آشپزخانه با صدا و انرژی کمتری کار میکنند احتمال سوختگی را بدهید، به عملکرد لباسشویی و کولر توجه کنید.
بررسی مدار برقی منزل
اولین گام برای پیشگیری از اتصال بار الکتریکی این است که بدانید کدام مدار برای کدام دستگاه است. زمانی که با مدارهای خانه آشنا شوید میدانید که هر مدار میتواند برای اتصال چند دستگاه مناسب باشد.
برای مثال، اگر در صورت روشن شدن تستر (یک دستگاه پرمصرف) چراغ آشپزخانه کم نور میشود، در این صورت چراغ و تستر به یک مدار متصل هستند (اگرچه نباید اینگونه باشد) و به آستانه مصرف مدار نزدیک شدهاید. با بررسی و آشنا بودن با مدارها متوجه میشوید آیا برای رفع نیازهای خانه باید مدارهای جدید نصب کنید یا نه.
بررسی مدار آسان است (در صورت تکراری بودن): یک دفترچه یادداشت و مداد بردارید. پنل برق خانه را باز کنید و یکی از فیوزها با شماره 15 یا 20 انتهای کلید فیوز را خاموش کنید. (به فیوزهای 30، 40، 50 یا بالاتر کاری نداشته باشید زیرا ولتاژ بالایی داشته و برای دستگاههای پرمصرف مانند آبگرمکن و خشککن استفاده شده و نباید لوازم معمولی را به این مدارها وصل کنید.) روی دفترچه موقعیت مدار را مشخص کنید تا بعدا آن را شناسایی کنید.
اکنون در خانه جستجو کرده و تمام لامپها، پنکههای سقف و لوازم را به برق وصل کرده و امتحان کنید. دستگاههایی که ضعیف عمل کرده و مکان آنها را مشخص کنید. همچنین با یک تستر ولتاژ یا تستر گیرنده هر کلید را امتحان کرده و یا تمام لوازم را به برق وصل کرده و کلیدی که کار نمیکند را مشخص کنید. البته مجبور نیستید هر مدار خانه را بررسی کنید. اگر از تکنسین کمک گرفتید میتوانید در کنار هر مدار مکان متصل به آن را مشخص کنید (اتاق جنوب شرق، چراغهای گاراژ یا غیره). اما برای بررسی بهتر باید تمام مدارها بررسی شود زیرا مثلا، ممکن است مدار مایکروویو با چراغ راهرو یکی باشد.
روش های پیشگیری از اتصال برق منزل و بار الکتریکی
دستگاههای محافظ در برابر ازدیاد جریان برای حفاظت تجهیزات و ساختمان در برابر حریق طراحی شدهاند. این دستگاهها نمیتوانند فرد را در مقابل شوک الکتریکی محافظت کنند. در صورتیکه آمپراژ در مدار خیلی بالا باشد، این دستگاه جریان را قطع میکند. یک قطع کننده مدار یا فیوز مقادیر نسبتاً کوچک جریان را که میتواند باعث جراحت یا مرگ شود، متوقف نخواهد کرد.
قطع کنندهی مدار نوعی دستگاه محافظ جریان زیاد و یک نوع سوئیچ خودکار است که در مدار قرار میگیرد. زمانی قطع کننده مدار فعال میشود که جریان خیلی زیادی از آن عبور کند. قطع کننده نباید به طور منظم برای روشن یا خاموش کردن منبع تغذیه در مدار به کار رود مگر اینکه برای این منظور طراحی و با علامت SWD مشخص شده باشد.
جهت قطع سریع جریان هنگام بروز اتصال کوتاه از رله مغناطیسی و تجهیزاتی که در ساختار خود دارای رله مغناطیسی هستند استفاده میشود.
در زمان اتصالی مدارهای برق چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
بسیاری از ساختمانهای مسکونی یا تجاری در اثر اتصالی سیم کشی برق ساختمان دچار آتش سوزی شدهاند. در صورت وجود مشکل باید در سریعترین زمان نسبت به رفع اتصالی برق ساختمان اقدام کنید. حتی وجود یک جرقه کوچک در سیم کشی برق هم میتواند حادثه جانی و مالی به همراه داشته باشد. برای جلوگیری از بروز سانحه در تابلو برق ساختمان فیوز نصب شده است. در صورت وجود مشکل برای رفع اتصالی برق ساختمان، فیوز خود به خود برق را قطع میکند. اگر مدار قطع نشد لطفا هر چه سریعتر با یک متخصص برق کار تماس بگیرید که در محل حضور پیدا کند و اقدام دیگری انجام ندهید.
سایت ویرالایتینگ کلیه اطلاعات لازم جهت پیش بینی خطرات احتمالی را در اختیار شما قرارداده است لطفا با دقت مطالعه فرمایید و از این مطلب جهت جلوگیری از بروز زیانهای جبران ناپذیر جانی و مالی اقدام فرمایید.
مقالات مرتبط :
2 . تعمیر پریز برق
در این مطلب از مجله ویرالایتینگ به موضوع دلایل اتصالی برق منزل میپردازیم. در ابتدا نشانههای اتصالی برق، سپس بررسی مدار برق و روشهای پیشگیری از اتصالی برق میپردازیم. در صورت داشتن هر گونه سوال در زیر این مطلب با ما به اشتراک بگذارید. کارشناسان ویرالایتینگ در اسرع وقت به تمام سوالات شما پاسخ میدهند.