بدون دسته

انشعاب گرفتن جریان برق

انشعاب گرفتن جریان برق

انشعاب گرفتن جریان برق چیست؟

انشعاب جریان برق به معنای استفاده و بهره‌وری از جریان الکتریکی به‌واسطه انجام سیم‌کشی‌ها و ابزارهای اندازه‌گیری مطابق با قوانین شرکت برق است که به دو دسته انشعاب برق فشار ضعیف و انشعاب برق فشارقوی دسته‌ بندی می‌گردد. از حساس‌ترین انشعابات ساختمان، انشعاب برق را می‌توان نام برد.

رعایت موارد ایمنی و معین کردن صحیح نیاز برای هر واحد، هم در واحدهای تجاری و هم در واحدهای مسکونی و… از دلایل حساسیت بالا در انشعاب برق محسوب می‌شود. رعایت نکردن این نکات ایمنی می‌تواند منجر به وقوع حوادث جبران‌ ناپذیر برای مالک گردد. انشعاب برق دارای انواع مختلفی است که از آن جمله می‌توان به انشعاب برق مصارف خانگی، انشعاب برق برای مصارف عمومی، انشعاب برق برای مصارف اشتراکی، انشعاب برق برای تولیدات کشاورزی، انشعاب برق برای تولیدات صنعتی، انشعاب برق تجاری، انشعاب برق آزاد و انشعاب برق برای فروش مجدد را اشاره کرد.

باتوجه به متنوع بودن انشعابات برق و نیز وجود حساسیت بالا، نیاز است حتماً به کارشناس تأسیسات ساختمانی مراجعه نموده تا کار انشعاب برق به‌طور صحیح انجام پذیرد؛ این نکته را نیز بایستی عنوان نمود که این انشعابات بر اساس قوانین و مقرارت شرکت توزیع برق صورت می‌گیرد.

 روش‌های انشعاب گرفتن جریان برق

قبل از اینکه به روش‌های انشعاب گرفتن جریان برق بپردازیم بهتر است به یک سری از مسائل توجه نماییم؛ اول اینکه اضافه کردن کلید و پریز حتماً باید اصولی و بر مبنای منطق باشد؛ در هنگام اضافه کردن مصرف‌کننده چه از نوع پریز، و چه از نوع روشنایی حتماً به توان مصرف‌کننده و توانایی تحمل خط توجه نمایید که موجب ایجاد خطر و آسیب نگردد.

برای مثال چند وسیله پرمصرف مثل ماشین لباسشویی، یخچال و ماشین ظرف‌شویی را نباید از خطی که توان تحمل این همه جریان را ندارد انشعاب گرفت.

روش انشعاب گرفتن جریان برق

مسئله دیگر اینکه در هنگام کار حتماً برق را قطع نمایید. انشعاب گرفتن از پریزها، کلیدها، تابلو فیوز و جعبه‌ تقسیم ازجمله روش‌های انشعاب گرفتن جریان برق هستند که در زیر به شرح در مورد آن‌ها می‌پردازیم:

 انشعاب گرفتن از پریزها

در پریز، دو پلاتین فلزی که سیم فاز و نول درون آن‌ها بسته شده است، وجود دارد که اگر پریز مدل ارت‌دار باشد، یک پلاتین سومی هم در بدنه پریز قرار می‌گیرد که سیم ارت به آن متصل می‌شود. تعداد سیم‌های داخل پریز می‌تواند دو، چهار یا شش عدد باشد که نول‌ها با هم و فازها هم با هم سربندی گردیده‌اند. یک مورد غیراستاندارد که احتمال دارد رؤیت کنید این است که سیم‌ها به‌وسیله پیچ‌هایی به هم وصل گردیده باشند که این کار اصلاً پیشنهاد نمی‌گردد.

لازم است از اتصال کمر به کمر یا از سر سیم برای انشعاب گرفتن، استفاده نمایید. جهت انشعاب گیری و سربندی سیم‌ها لازم است از کمر، سیم‌های فاز و نول را بی‌آنکه سیم آسیب ببیند و زخمی گردد قدری عایق برداری نموده و در ادامه کار دو سر دیگر سیم جدید را نیز لخت کنید.

در مرحله بعد دو سیم نول و فاز قبلی را به دو سیم جدید متصل کنید؛ باید محل اتصال سیم‌ها کاملاً با چسب، عایق‌کاری شود و جهت پوشش مناسب بهتر است چسب برق را محکم کشید.

در ادامه کار بعد از اتصال سیم‌ها به یکدیگر، شما دو سیم نول و دو سیم فاز در درون پریز برق دارید که برای استقرار پریز برق جدید، لازم است دو سیم فاز و نول را به قوطی کناری انتقال دهید؛ البته همان‌گونه که در قبل اشاره شد اگر سیم‌کشی برق ساختمان سیم ارت داشت، باید همراه با سیم فاز و نول، سیم ارت را نیز از پریز قبلی انشعاب بگیرید.

در پایان سیم‌های برق منشعب شده از داخل قوطی پریز دوم را برای نصب پریز برق به پیچ‌های داخل پریز متصل کنید. از دیگر نکاتی که باید به آن توجه شود این است که در سیم‌کشی پریز برق تفاوتی ندارد که سیم فاز و نول را به کدام یک از پیچ‌ها پریز متصل کنیم.

رعایت ارتفاع استاندارد و فاصله طولی بین پریزها نیز کاملاً ضروری است؛ نکته دیگر اینکه اگر قصد انشعاب گرفتن از پریز برق به ساختمان را دارید، باید ابتدا به ظرفیت و توان پریز برق توجه نمایید.

در آخر اینکه باید مواظب باشید که سیم‌های برق انشعاب گرفته به‌درستی عایق‌کاری گردند؛ پس برای اینکه کار به بهترین شکل ممکن انجام پذیرد، بهتر است که سیم‌کشی و نصب پریز را به افراد متخصص واگذار کرد که البته میزان تخصص و مهارت فرد نیز در سطح کیفیت کار نصب و سیم‌کشی کلید و پریز بسیار مهم است.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

اگر دنبال خرید کلید و پریز باکیفیت و قیمت مناسب هستید، پیشنهاد ما به شما کلید و پریز ویرا است؛ از محصولات آن دیدن نمایید.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

انشعاب گرفتن از کلیدها

باتوجه به اینکه در استاندارد نظام مهندسی خط کلید و پریز باید از هم جدا باشد و سطح مقطع سیم در کلیدها یک و نیم و در پریزها دو و نیم است، انشعاب گرفتن از خط کلیدها قاعدتاً کار صحیح و اصولی نیست. کلید، روشنایی را توسط فاز کنترل می‌کند، از این رو در کلید فقط با سیم فاز و برگشت فاز روبرو هستید که البته استثنائا در برخی کلیدها مانند کلید کولرها نول نیز وجود دارد؛ پس به هیچ عنوان برای پریز برق از دو سر یک کلید دو پل یا تک پل انشعاب گرفته نشود.

انشعاب جریان برق

انشعاب گرفتن از جعبه‌ تقسیم‌ها و تابلو فیوز

در برق‌کاری‌های قدیمی از جعبه‌ تقسیم برای انشعاب گرفتن در مسیر لوله‌ها و سیم‌ها استفاده می‌شد. روش کار به این شکل بود که در ارتفاع ۴۰ سانتی‌متر زیر سقف و بالای هر کلید برق، یک جعبه‌زتقسیم قرار می‌دادند، تا به‌این‌ترتیب در همان جعبه‌ تقسیم سیم نول را با سیم نولی که به لامپ می‌رود، متصل نمایند و نیاز نباشد سیم نول را به درون کلید ببرند؛ با این روش سیم و لوله کمتری مصرف می‌گردید.

انشعاب گرفتن از تابلو فیوز هم کار بسیار راحتی است و برای انجام این کار، سیم نول را از شینه نول انشعاب گرفته و برای فاز هم از فیوزی که به پریزها تعلق دارد؛ البته برحسب خط‌بندی تابلو انشعاب می‌گیریم و یا اینکه یک فیوز برحسب نیاز اضافه می‌نماییم. در مورد انشعاب گرفتن در جعبه‌ تقسیم که غالباً در خانه‌های قدیمی یافت می‌شود، باید گفت که به‌احتمال بسیار زیاد سیم نول و فاز وجود دارد و غیر از این سیم‌ها ممکن است سیم تلفن، آنتن و برگشتی کلیدها هم وجود داشته باشد.

✍️ سخن نهایی

روش پیدا کردن سیم فاز و نول به‌کارگیری یک لامپ و پاتروم برای تست است. تنها توجه به رنگ‌ها کافی نیست و بهتر است با لامپ تست فاز و نول را پیدا نمایید؛ نکته دیگر اینکه تنها به روشن شدن لامپ اکتفا نکرده و با قطع و وصل کردن کلیدهای اطراف مطمئن شوید که از سیم برگشتی نگرفته باشید. نظرات و سؤالات خود را در رابطه با مقاله «انشعاب جریان برق»، برای ویرا لایتینگ کامنت کنید.

نوشته شده در تاریخ ۱۱ دی ۱۴۰۰

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *